Pikalainat

Pikainen rahantarve, mahdollisimman pikainen laina – siis pikalaina, jonka saa pankkitilille usein jo saman päivän aikana. Pikalainan hakeminen hoituu helposti internetissä tai perinteisellä tekstiviestillä. Usein kuulee puhuttavan pikavipistä, joka onkin sama asia kuin pikalaina. Sanana pikalainalla on kuitenkin parempi kaiku kuin pikavipillä.

Vertaile kaikki pikalainat

Pieni tietopaketti pikalainoista

Kukapa ei tarvitsisi joskus rahaa yllättäen. Verkkopankki palvelee onneksi yötä päivää, mutta tilanne muuttuu kinkkiseksi, jos tilillä ei olekaan riittävästi rahaa yllättävän menoerän kattamiseksi. Menikö tämä nyt kuitenkin seuraavan palkkapäivän tai työmarkkinatuen odotteluksi? Ehkä suositun konsertin liputkin on jo siihen mennessä myyty loppuun.

Hätä ei ole tämännäköinen, sillä nykyään myös lainaraha liikkuu nopeasti, kun lainayhtiöt toimivat netissä vuorokauden ympäri. Avuksi tulee pikalaina, joka on kuin kulutusluotto, joskin tätä hieman ketterämpi ja nopeampi rahoituksen muoto.

Pikalainan saa hyppysiinsä saman tien, ja se on tarkoitettu käytettäväksi pieniin tai keskisuuriin hankintoihin; tyypillinen pikalaina on kooltaan 50–2000 euroa. Pikalainaa ei siis välttämättä voi käyttää uuden auton hankintaan, mutta esimerkiksi lomamatka Thaimaahan onnistuu pikalainan turvin jo mainiosti.

Onko pikalaina kuitenkin epätoivoinen tai kallis ratkaisu? Järkevästi valittuna ja käytettynä ei suinkaan ole, vaan jopa päinvastoin, mikäli pikalainan ottamatta jättäminen veisi lopulta peräti omaisuuden ulosottoon saakka. Jokaisella meistä on sitä paitsi oikeus nauttia ainutkertaisesta elämästä, jota voi lyhyeksikin luonnehtia. Miksi ei siis käyttäisi kaikkia mahdollisia oljenkorsia, joista yksi on pikalaina, tuo kohtuuhintainen ja jatkuvasti paremmin valvottu lainaamisen muoto. Lainsäädäntö on tarkentunut, ja utelut pikalainan käyttökohteista ovat vaihtuneet hienotunteiseen hiljaisuuteen. On ymmärretty, että yksityisen kuluttajan rahankäyttö on yksityisasia.

Vaikka pikalainat ovat yksityisyyttä kunnioittavia lainatuotteita, lainayhtiön ja -summan valitsemiseen kannattaa käyttää jokunen hetki. Mitä tämän lisäksi ei kannata tehdä, on jättää vastaamatta itselleen perustellusti esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä todella on tarvitsemasi lainasumma? Lopullisiin lainakuluihin sisältyy lähes aina muitakin kuluja kuin itse pikalaina. Kokonaissummaan vaikuttaa esimerkiksi pikalainan määrä, ja lopulliset kulut riippuvat lainayhtiöstä.
  • Millainen on maksukykysi? Selviätkö pikalainan takaisinmaksusta kohtuullisessa ajassa ja lainayhtiön kanssa sovitussa aikataulussa?
  • Arvioitko tarvitsevasi lainaa myös tulevaisuudessa, mahdollisesti useampaan otteeseen? Jos vastaus on myöntävä, luottotili saattaa olla pikalainaa järkevämpi ratkaisu.
  • Tuleeko mieleesi muita mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja kuin pikalaina? Jos tiedoistasi löytyy jo vanha laina tai avoin luotto, joka on maksamatta, sinulle ei välttämättä voida myöntää pikalainaa. Tai ainakaan sen hakemista ei silloin voi lämpimästi suositella.

Maailma kehittyy, ja myös pikalainat kehittyvät jatkuvasti. Pikalainat ovat vakavasti otettava haastaja perinteisille pankkilainoille, jotka ovat tunnettuja kankeudestaan. Vai milloin viimeksi olet kuullut jonkun kävelleen lähimmälle pankkikonttorille keskellä yötä, aikomuksena siis hakea lainaa nopeasti eikä tavata tuttuja? Pankkikonttorin ovien aukeaminen ei ole nykyään itsestään selvää edes keskellä päivää.

Vaikka kivijalkapankki kuitenkin sattuisi olemaan auki, pikalainan tarve saattaa olla esimerkiksi ”vain” sata euroa, eikä sen takia välttämättä viitsi nähdä matkan tai odottamisen vaivaa. Palvelumaksujakaan ei moni mielellään maksa, tai lähde hankkimaan vakuuksia tai takaajia, joita perinteinen pankki saattaa edellyttää. Tämä ei välttämättä edes myönnä sadan euron lainoja.

Kuka voi saada pikalainaa?

Pikalainaa saadakseen on täytettävä kaikki lainayhtiön asettamat ehdot. Pikalainojen ehdot vaihtelevat lainayhtiöittäin, mutta yleisimpiä ehtoja ovat seuraavat:

  • Vähintään 18 vuoden ikä; joillakin lainayhtiöillä ikäraja on 20 tai jopa 26 vuotta.
  • Ei maksuhäiriömerkintöjä tai vanhoja avoimia lainoja kyseisen lainayhtiön asiakkaana.
  • Suomen kansalaisuus ja vakituinen asuinpaikka osoitteineen Suomessa.
  • Suomalainen matkapuhelinliittymä sekä henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.
  • Henkilökohtainen, suomalainen pankkitili.
  • Säännölliset tulot kuten esimerkiksi palkka, yritystulo, eläke tai opintotuki. Pienen lainan saattaa kuitenkin saada ilman tulojakin.

Kuinka paljon pikalainaa voi saada?

Tyypillisesti pikalainaa voi saada 50–2000 euroa, mutta on mahdollista saada suurempikin laina. Osa lainayhtiöistä tarjoaa jopa usean tuhannen euron suuruisia pikalainoja.

Lisätäänkö pikalainaan muita kuluja?

Kaikkiin lainoihin liittyy lähes aina korkokuluja. Pikalainojen todellinen vuosikorko on maltillinen, noin 5–50 %, kun huomioidaan kaikki lainakulut.

Kuluja ei tule ainoastaan koroista, vaan pikalainan avaaminen ja nostaminen tuovat omat lisäkulunsa. Usein uuden asiakkaan etuna kuitenkin on koroton ensilaina.

Pikalainan korkoon ja muihin kuluihin vaikuttavat myös itse lainasumma ja takaisinmaksuaika. Tästä syystä pikalainan todellinen vuosikorko pystytään usein tarkalleen kertomaan vasta lainatarjouksen yhteydessä. On siis erittäin tärkeää lukea lainatarjous huolellisesti läpi ennen tarjouksen hyväksymistä.