Kulutusluotot

Kulutusluotot kuuluvat vaivattomimpiin tapoihin helpottaa elämää. Ne on suunniteltu huoletonta kuluttamista varten, ilman omantunnon pistoksia. Tavallisesti kulutusluottoja käytetään odottamattomiin tai välttämättömiin menoihin, jotka toistuvat ehkä muutaman vuoden välein; tietokone tai pesukone hajoaa, matkapuhelin ei enää käynnisty, koti kaipaa kunnostusta jne.

Kulutusluottoja myöntävät pankit ja muut rahoituslaitokset, ja hakemuksen voi lähettää luotontarjoajan sivujen kautta milloin tahansa askeltakaan ottamatta. Kun kulutusluotto on myönnetty, sen voi kuluttaa ennalta valitsemaansa kohteeseen – ja elämä tuntuu entistä mielekkäämmältä.

Vertaile kulutusluotot

Pieni tietopaketti kulutusluotoista

Kulutusluoton ottaminen ei ole enää lainkaan harvinaista, sillä esimerkiksi vuonna 2017 vakuudettomat kulutusluotot olivat kasvaneet edellisestä vuodesta 10,9 prosenttia ja vakuudellisetkin kulutusluotot 4,7 prosentin verran. Kulutusluottojen noin 15 miljardin kanta kertoo, että niillä riittää kysyntää. Tämä ei ole ihme, sillä kulutusluottojen hakeminen on koko ajan ripeämpää ja helpompaa.

Kulutusluotto sopii niin äkilliseen kuin aivan arkipäiväiseenkin menoon silloin, kun rahatilanne on tiukka, mutta säästöjen keräämisestä haaveilevan on etsittävä muunlaisia keinoja. Kulutusluotto käytetään pääsääntöisesti kokonaan yhdellä kertaa, eikä sitä kannatakaan hakea enempää kuin todellisen tarpeen verran.

Joustoluotto on yksi kulutusluoton lainatyypeistä. Jos asiakas valitsee joustoluottopalvelun, hänelle avataan henkilökohtainen tili tai tililuotto. Tililtä tai tililuotolta voi nostaa rahaa tarpeen mukaan, kuitenkin oman luottorajan sisällä pysyen. Akuutteja tilanteita ei kuitenkaan tarvitse osata ennakoida, sillä tililuoton voi avata jo hyvissä ajoin valmiiksi, vaikka todellista tarvetta joustoluotolle ei vielä olisikaan.

Erilaisia kulutusluottoja ja rahoitusyhtiöitä on markkinoilla jo niin paljon kuin jaksaa etsiä, joten niiden vertailu kannattaa aloittaa ennen kuin menee aivan pyörälle päästään. Hätiköinti tai vääräntyyppinen laina voi johtaa turhiin rahanmenetyksiin.

Lainaa nopeasti.net haluaa auttaa sinua valitsemaan kulutusluoton, joka sopii parhaiten juuri sinulle.

Kuka voi saada kulutusluottoa?

Kulutusluottoa saadakseen hakijan on täytettävä kaikki lainayhtiön asettamat ehdot. Kulutusluottojen ehdot vaihtelevat lainayhtiöittäin, mutta yleisimpiä ehtoja ovat seuraavat:

  • Hakijan on oltava vähintään 18- tai 20-vuotias. Jotkin yhtiöt ovat asettaneet jopa 26 vuoden ikärajan.
  • Maksuhäiriömerkintä tai vanha avoin laina kyseisen lainayhtiön asiakkaana voi johtaa siihen, että luottohakemus joudutaan hylkäämään.
  • Hakijalla tulee olla säännölliset tulot kuten esimerkiksi palkka, yritystulo, eläke tai opintotuki. Pienen kulutusluoton, esimerkiksi 100 euroa, saattaa kuitenkin saada ilman tulojakin.
  • Hakijalla on oltava Suomen kansalaisuus sekä vakituinen asuinpaikka osoitteineen Suomessa.
  • Hakijalla tulee olla suomalainen pankkitili, joka on hakijan henkilökohtaisessa käytössä.
  • Hakijalta on löydyttävä suomalainen matkapuhelinliittymä sekä henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, tai vaihtoehtoisesti mobiilivarmenne, jotta hakijan henkilöllisyys voidaan varmentaa.

Kuinka paljon kulutusluottoa voi saada?

Kulutusluoton summaan vaikuttaa asiakkaan rahoitustarve sekä lainayhtiön omat ehdot ja käytännöt. Kun puhutaan vakuudettomista kulutusluotoista, summat lähtevät usein noin 1000 eurosta ja nousevat enimmillään jopa 50 000 euroon saakka. Kulutusluottoja pienempiä summia löytyy yleensä pikalainojen puolelta.

Lisätäänkö kulutusluottoihin muita kuluja?

On erittäin suositeltavaa vertailla kulutusluottoja, sillä niiden kulut voivat vaihdella huomattavasti lainayhtiöiden välillä. Kullakin lainayhtiöllä on omat linjauksensa, jotka vaikuttavat kuluihin siinä missä myös laina-aika ja -summa.

Kaikki lainakulut huomioon otettuina kulutusluottojen todelliset vuosikorot ovat noin 5–10 %:n luokkaa. Tällöin puhutaan hyvin maltillisista vuosikoroista, sillä markkinoilla on nähty myös vuosikorkoja, jotka kohoavat jopa satoihin prosentteihin asti.

Toisin kuin joskus luullaan, kulutusluottojen kulut eivät koostu ainoastaan koroista, vaan maksettavaksi saattaa tulla myös lainan avaus- ja nostokuluja. Ensimmäisen lainan uusi asiakas voi kuitenkin saada ilman korkoa tai muita kuluja tiettyyn lainasummaan saakka. Tämäkin riippuu lainayhtiöstä, eli mikään automaatio koroton ja kuluton ensilaina ei ole.

Kun lainatarjous on tehty, lainayhtiö kykenee ehkä vasta silloin määrittelemään lainan todellisen vuosikoron, vaikkakin osviittaa siitä on asiakkaille tarjolla erilaisten lainalaskureiden muodossa. Lainalaskureiden antama tieto on vain suuntaa antavaa siinäkin mielessä, että osa niistä ilmoittaa viitteellisen koron, joka jää usein todellista vuosikorkoa pienemmäksi. On siis erittäin tärkeää lukea lainatarjous huolellisesti läpi, ennen kuin lähtee allekirjoittamaan lainasopimusta.

Kuinka nopeasti kulutusluotto on nostettavissa?

Sen jälkeen kun luottohakemus on täytetty ja lähetetty, rahoja ei yleensä tarvitse odottaa yhtä päivää kauempaa. Osa luottoyhtiöistä siirtää rahat jopa muutamassa minuutissa. Yleiseen toimistoaikaan, joka on myös monen luottoyhtiön työskentelyaika, on todennäköisintä saada rahat nopeasti. Pankista riippumatta voinee sanoa, että yli kolmea pankkipäivää tuskin joutuu kukaan odottamaan. Enimmillään odotusaika lienee siis korkeintaan pari pankkipäivää.